Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Τι κινδύνους μπορεί να κρύβει ο εργασιακό σας χώρος;;;

    Εργονομία είναι η επιστήμη που πραγματεύεται την σχέση του ατόμου με τον εργασιακό του χώρο. Πρόκειται για μελέτη η οποία έχει ως αντικείμενο την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τον χώρο εργασίας του και με τα μέσα που χρησιμοποιεί στον εργασιακό του χώρο αλλά και κατά τον ελεύθερο χρόνο του και αφορά κανόνες οι οποίοι αναφέρονται στον ίδιο τον άνθρωπο όσον αφορά την διαχείριση του σώματος του αλλά και στην δόμηση του περιβάλλοντος του ώστε να καταστεί ασφαλές για την υγεία του. 
    Η καθημερινότητα του ανθρωπίνου σώματος είναι γεμάτη από προκλήσεις τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει ώστε να φανεί αντάξιο της πολύπλοκης δομής του. Το ανθρώπινο σώμα είναι έτσι δομημένο ώστε να αντέχει σε αυτές τις προκλήσεις. Τι γίνεται όμως όταν δεν το χειριζόμαστε σωστά με αποτέλεσμα την εμφάνιση διαφόρων δυσλειτουργιών και προβλημάτων; 



    Στις μέρες μας ο άνθρωπος περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του στον εργασιακό του χώρο. Λόγω όμως της ανεπαρκούς ενημέρωσης και εκπαίδευσης των εργαζομένων, ο εργασιακός τους χώρος αποτελεί τον κίνδυνο της φυσικής τους υγείας καθώς δεν γνωρίζουν πώς να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της δουλειάς ώστε να προστατεύσουν το σώμα τους. Ερευνώντας αυτούς τους κινδύνους θα παρουσιαστούν οι πιο βασικοί σύμφωνα με εργονομικές μελέτες. 
α) Η φύση της εργασίας. Καθιστική εργασία – μπροστά από έναν υπολογιστή, εργασία που απαιτεί πολύωρη ορθοστασία, με μεγάλες εφαρμογές δύναμης ή με πολλές και επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Η κάθε μία από αυτές τις θέσεις φέρει τις δικές τις απαιτήσεις οι οποίες όμως δεν είναι πάντα εφικτό να τις εκπληρώσει το σώμα μας χωρίς κάποιο αντίκτυπο στην ακεραιότητα του. 
β) Περιβαλλοντικοί παράγοντες. Κακός φωτισμός, δονήσεις και κραδασμοί που καταπονούν τις αρθρώσεις αλλά και λάθος επιλογή στη χρήση χρωμάτων τους χώρους εργασίας με αποτέλεσμα την κόπωση στα μάτια αποτελούν στοιχεία του περιβάλλοντος που μέχρι στιγμή ίσως να μην ξέραμε ότι μας επηρεάζουν αρνητικά. Επίσης τα υψηλά επίπεδα ενοχλητικών θορύβων αλλά και η υγρασία δίνουν άλλον έναν αρνητικό τόνο στην καθημερινότητα μας. Τέλος, η κακή οργάνωση του περιβάλλοντος χώρου μπορεί να αποτελεί και την πρώτη αιτία η οποία σας δυσκολεύει και καταντάει κουραστική την δουλειά σας. 
γ) Τα χαρακτηριστικά του ατόμου. Ηλικία, σωματότυπος και φυσικά κατάσταση, φύλο, κακές συνήθειες όπως κάπνισμα και αλκοόλ, άγχος, λανθασμένες στάσεις που λαμβάνει κατά την εργασία του καθώς και λανθασμένες τεχνικές. 
δ) Μη εργονομικά κατασκευασμένα εργαλεία. Υπάρχουν στο εμπόριο εργαλεία για διάφορες κατηγορίες εργασίας (κατσαβίδια, τρυπάνια κτλ.) τα οποία είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε πληρούν κάποιες προδιαγραφές με τις οποίες μπορούμε να προστατεύσουμε τα χέρια μας με τα οποία τα χρησιμοποιούμε. Προσέχουμε λοιπόν τόσο ο βάρος του εργαλείου όσο και την λαβή του οι οποία πολλές φορές είναι ακατάλληλη για τις αρθρώσεις μας. 
    Σε έρευνα της Εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, 2002 (βιβλίο Βιολογική Μηχανική, Εργονομία, Δρ. Πουλμέντης) αναφέρθηκαν τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την εργασία και καταγράφονται στον πίνακα παρακάτω.

Κάντε την εργασία σας πιο ξεκούραστη - Μεγαλύτερη απόδοση 
Ρύθμιση επιπέδων θερμοκρασίας και φωτισμού 
Διαρρύθμιση του χώρου εργασίας με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε τα αντικείμενα της δουλειάς σας να βρίσκονται κοντά σας ενώ απαλλαγείτε από αυτά που καταλαμβάνουν άσκοπα το χώρο σας. Δημιουργήστε ένα ελεύθερο χώρο γύρω από εσάς έτσι ώστε να μπορείτε να κινηθείτε άνετα και με ασφάλεια μέσα σε αυτόν. 
Ρυθμίστε το χώρο σας και κάντε αποδοτικότερη την δουλειά σας 
Προάγετε την ομαδική εργασία. 
Πολύ σημαντικό αν σκεφτεί κανείς πόσο αποδοτικότερα και περισσότερα αποτελέσματα θα υπάρξουν από την συνεργασία πολλών ατόμων σε σχέση με την προσπάθεια μόνο του ενός. 
Κάντε συχνά διαλείμματα. 
Ξεκουραστείτε και απαλλαγείτε από το άγχος της εργασίας έστω για λίγο. 
Προμηθευτείτε εργαλεία και εξοπλισμό τα οποία τηρούν τους εργονομικούς κανόνες.
Αποφύγετε να εκτελείτε ακραίες στάσεις σώματος και αποφύγετε την μεγάλη κάμψη του κορμού.
Δώστε στο σώμα σας εργονομικό χαρακτήρα και προστατέψτε το.
Χρησιμοποιείστε κατάλληλα υποδήματα κυρίως ανατομικά. 

ΕΡΓΑΣΤΗΤΕ ΕΡΓΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΤΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου